Jullie weten inmiddels dat we haardhout verkopen, maar toch krijgen we nog veel vragen binnen over hoe dit wordt gemaakt en misschien nog wel de belangrijkste vraag: of het gelijk klaar is om te worden gestookt. In dit artikel nemen we jullie mee in het hele proces.
Het begint allemaal met de boomstammen die van verschillende projecten overblijven. Voor het maken van haardhout gebruiken we natuurlijk niet het goede hout waar we nog meubels of andere producten uit kunnen vervaardigen. Voor de kachel komen alleen de stammen of stronken in aanmerking die niet meer bruikbaar zijn voor de houthandel en dus of verwerkt worden tot haardhout of gebruikt worden voor biomassa.
De boomstammen komen hier binnen en als er weer een aantal liggen gaan we aan de slag met het verzagen en het kloven van het hout in handzame blokken. Dit gaat tegenwoordig al lang niet meer zoals we een houthakker voor ons zien met een bijltje, maar de machines die doen het werk voor ons. Wij hoeven enkel de boomstammen op te laden, de machine te beheren en ervoor te zorgen dat er aan het einde een lege kist staat waar de houtblokken in kunnen vallen. De kunst zit hem erin dat de houtblokken niet te dik zijn - en daar let deze machine gelukkig perfect op - om straks het droogproces te voorspoedigen. Een kind kan dus bijna de was doen. Al moet je natuurlijk wel op tijd een nieuwe kist eronder zetten wil je deze vervolgens kunnen opstapelen. Het is zonde om weg te gooien en zelfs de stammen worden hier, weliswaar met de kettingzaag, verwerkt tot houtblokjes.
Na het maken van de houtblokken volgt een lang proces van het drogen van het hout. De kisten met hout worden strategisch opgestapeld om in de buitenlucht te drogen. Dit neemt gemiddeld zes maanden tot een jaar in beslag. Pas dan is het geschikt als brandhout. We doen het in kratten om dit proces van drogen sneller te laten verlopen. Hoe wij precies weten wanneer het klaar is? Met de vochtmeter checken we regelmatig of bepaalde partijen al zover zijn. Als het vochtgehalte minder is dan 20%, dan is het in principe goed en is het droogproces voltooid.
Op het moment dat het hout droog genoeg is worden de kisten geleegd in onze grote loods waar de houtblokken geduldig liggen te wachten tot ze worden besteld. Maar voordat ze met de klant meegaan worden ze eerst nog even door de zeefmachine geschud om het laatste afval en te fijn materiaal eruit te sorteren. Het schone hout belandt in een bepaalde hoek van de schuur en is klaar om te worden ingeladen en te worden opgestookt. Het haardhout is dus direct klaar voor gebruik, omdat het al goed is gedroogd en niet thuis nog eens moet worden weggelegd.
Het is belangrijk om enkel droog haardhout te gebruiken voor de kachel om zo gegarandeerd te zijn van een volledige verbranding. Dit is een schonere manier van verbranding en een stuk veiliger voor de kachel. Te nat haardhout geeft meer kans op schoorsteenbranden en roetaanslag en geeft bovendien minder warmte af. Om ervoor te zorgen dat er bij het opslaan geen vocht in het haardhout trekt is het belangrijk om de blokken niet direct op de grond te plaatsen, zeker niet op zand of aarde en liever ook niet op de stenen. Het beste zou zijn om ze op een verhoging of pallet te plaatsen voor een luchtstroom onder de blokken, zodat deze niet direct met vocht in aanraking komen. Daardoor is het ook altijd slim om het hout af te dekken zowel aan de bovenkant als aan de zijde waar de regen erin waait.
Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van onze projecten?
Volg ons: